PUR is al een oud isolatiemateriaal maar nog steeds een topper!

PUR als isolatie
 
 
 
 
 
Met PUR ofwel polyurethaan krijgt men een goede isolatie tegen een betaalbare prijs. Het is een echt uniek isolatiemateriaal. Het wordt in vloeibare vorm aangebracht en het stollen is een kwestie van seconden. Is al bekend sedert 1937.
Het wordt in vele industrieŽn toegepast. In de auto- industrie, in de schoenenindustrie maar ook zeker in de isolatie- industrie.
PIR is een doorontwikkeling van dit isolatiemateriaal met als resultaat nůg betere isolatiewaarden.
 
Schuimplaten
En deze schuimplaten zijn helemaal voor gefabriceerd en daardoor minder flexibel. Deze schuimplaten kunnen behandeld zijn met een insecticide. Dat voorkomt dat insecten zich een weg graven door het materiaal.
Heel vaak zijn de schuimplaten voorzien van een folie; dit om ontgassing te voorkomen. Bij ontgassing zal de isolatiewaarde lager worden.
 
Spuitbare PUR
Is iets goedkoper dab de schuimplaat. Omdat het spuitbaar is, is de prestatie veel beter omdat het in kieren en hoeken terechtkomt. Daar terechtgekomen zal het spuitbare materiaal snel uitzetten.
In het begin werd er van CFK gebruikgemaakt. Dat mag niet meer omdat CFK de ozonlaag afbreekt en nu is vervangen door de schonere HFK. Dat heeft echter wel geleid tot een minder isolerende werking.
 
Let op!
Men mag niet te veel spuitbare PUR inbrengen en ook niet te snel uitzettend spuitbare PUR. Door de te grote spanning kunnen omringende materialen worden beschadigd.
 
PUR als isolatiemateriaal