Er zijn diverse isolatiemeetwaarden...lees er alles over!

isolatiewaarde
 
 
 
De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in een getal dat op de verpakking staat en hangt af van diverse factoren. De waarden worden aangegeven met labels zoals HR. HR+ en HR++. Daarnaast zijn er ook nog verschillende meetwaarden van de isolatie.

De eerste is de R- waarde. Die geeft het isolerend vermogen aan van een isolatiemateriaal. Hoe hoger de R- waarde, hoe beter het materiaal de warmte vasthoudt. Komt voor bij dubbelglas, vloeren, daken en muren. Het is dus een warmteweerstand.

De tweede is de globale K- waarde. Deze gaat over het verlies van warmte door de vensters, daken en buitenmuren. Hoe lager de K- waarde, hoe beter uw woning wordt ge´soleerd.

De derde is de Lambda- waarde. Deze geeft de warmtegeleiding aan. Hoe lager deze waarde, hoe beter het isolatiemateriaal is.

De vierde is de U- waarde. Wordt bepaald door verschillende materiaallagen, het type materiaal en de dikte ervan. Hoe lager deze U- waarde, hoe minder warmteverlies.

Enkele voordelen van isoleren
Minder warmteverlies. Vloeren wanden voelen minder koud aan. Energiebesparend. Lagere energierekening en minder CO2 uitstoot.

Enkele bijkomende nadelen van isoleren
Er wordt te weinig geventileerd. Soms wordt er te veel ge´soleerd en kan er een te hoge vochtconcentratie ontstaan. Condensatie kan optreden op het metselwerk en kan dan zichtbaar worden. Door diverse campagnes is men soms negatief be´nvloed. De deuren, ramen, afzuigers en luchtroosters worden afgesloten want men is bang om warmteverlies te krijgen.

 

Goed nieuws!
Voor woningen ouder dan twee jaar kunt u voordelig isoleren! De BTW is namelijk verlaagd van 19 procent naar 6 procent. De verlaging geldt voor het isoleren van vloer- dak en muurisolatie.
 
isolatiewaarde